Crkveni raskol I. - PRAVOSLAVCI (Nastanak pravoslavnih kršćana - 1054.)

KRŠĆANI SU U POČETKU BILI UJEDINJENI, SLOŽNI, "JEDNO SRCE I JEDNA DUŠA"... To jedinstvo ozbiljno je narušeno u 9. st., a onda se u 11. dogodio veliki raskol - podjela kršćana na Zapadne - KATOLIKE i Istočne - PRAVOSLAVCE... 

Da bismo razumjeli kako je do toga došlo, treba upoznati situaciju u tadašnjem Rimskom carstvu. 



Dva velika središta: Na Zapadu: Rim, a na Istoku: Konstantinopol (današnji Istambul)

Bizant 555.

Bizant 717.

Rimski car Konstantin osnovao je 11. svibnja 330. godine grad nazvan njegovim imenom – Konstantinopol, kao svoju novu prijestolnicu umjesto drevnog grada Rima.



Godine 395. podjelom Rimskog Carstva na dva dijela Konstantinopol postaje prijestolnicom Istočnog Rimkog Carstva, kasnije nazvanog Bizant,

sve do 1453. kada ga osvajaju Osmanlije 




RASKOL - prekidanje sa jedinstvom Crkve ne prepoznajući papin autoritet. 

DO 1054. POSTOJALI SU nepodijeljeni KRŠĆANI. Nije još bilo pravoslavaca niti protestanata. 

Najprije su se odijelili PRAVOSLAVCI (11. st), a pet stoljeća kasnije PROTESTANTI (  . 

Da bi se razlikovali od pravoslavnih kršćana Crkva na čelu s Petrovim nasljednikom Petrom naziva se KATOLIČKA CRKVA. 

FOCIJEV raskol (početak nesuglasica, prije konačnog raskola) - Focije je bio ne legalno postavljeni patrijarh Konstantinopola i odvojio se od Rima. 

PATRIJARH IGNACIJE (+) nije htio dati caru svetu pričest zato jer je živio u nezakonitoj vezi sa svojom nevjestom. Patrijarh Ignacije je ispravno je postupio. No car se uvrijedio na to, naljutio se, svrgnuo patrijarha Focija i postavio svoga biskupa - patrijarha FOCIJA (-) . Focije je dakle bio ne legalno postavljen biskup(patrijarh) jer ga nije postavio papa, crkveni poglavar, nego car, državni poglavar. 

Papa Nikola piše pismo caru u kojem piše da je Ignacije zakoniti biskup, a ne Focije te da je on onaj koji ima pravo imenovati biskupe, a ne car. 

Focije je ljut na papu i počinje širiti propagandu protiv Crkve na Zapadu. Nakon smrti pape Nikole i dolaska novog cara patrijarh Ignacije je ponovo patrijarh.

RAZLOZI KOJI SU DOVELI DO ODVAJANJA CRKVE NA ZAPADU OD CRKVE NA ISTOKU

1. Podjela carstva na Istočno i Zapadno (od strane Dioklecijana.) - Počinju se formirati dvije različite kulture. Koriste se dva različita jezika - latinski na Zapadu, grčki na Istoku. 

2. POLITIČKI RAZLOZI - car se miješa u crkvene poslove.

3. HEREZE  - na Istoku se javljaju razne hereze: (arijanizam, nestorijanizna, monofizitizam, ikonoklazam) - što dovodi do toga da Zapad počinje podcjenjivati Istok. 

4. Istočni kršćani su pokušali nametnuti KONSTANTINOPOL kao jednako važeći kao i Rim, što nije usvojeno - ne može biti jednako važeći. 

5. nauk o DUHU SVETOMU - "filioque" - u vjerovanju je definirano da Duh Sveti proizlazi od Oca i Sina - no istočnjaci su počeli tvrditi da nije nego od Oca po Sinu. Istočnjaci tvrde da je Crkva na Zapadu upala u krivovjerje.  

6. FOCIJEV SLUČAJ - je zaoštrio napetosti između zapada i istoka. Focije je mnogo Istočnjaka okrenuo protiv Zapada (Rima)


VELIKI RASKOL: 1054 - Konačno odvajanje Istočne i Zapadne Crkve. 


veliki raskol - Patrijarh MIHAJILO CERULARIJE - On je bio jako protiv Crkve na Zapadu, zbog slučaja s Focijem. Postao je patrijarh u Konstintinopolu 1043.  Cerularije optužuje Crkvu na Zapadu zbog - 'krivog učenja o Duhu Svetomu', zbog autoriteta pape, zbog celibata, zbog beskvasnog kruha u euharistiji, zbog prakse posta na zapadu, ...

Izaslanik pape Leona  biskup Humbert odnio je dokument - bulu - u kojoj piše kako je patrijarh Mihajlo Cerualarije izopćen iz Crkve. Bula je ostavljena na oltar u crkvi Svete mudrosti - Aja Sofija. 

(Aja Sofija = Sveta mudrost) (grč. Ἁγίa Σοφία, Hagía Sophía: Sveta Mudrost)

  

(Crkva koja je u 5. st bila najveća crkva na svijetu; nakon muslimanskih osvajanja pretvorena u džamiju, pa opet u pravoslavnu crkvu, pa muzej, pa nedavno 2020. - opet u džamiju) 

Nakon toga Mihajlo, uvrijeđen, ekskomunicira papu i sve zapadne kršćane. Ovaj slučaj je doveo do još većeg okretanja istočnjaka protiv Crkve na Zapadu. To izopćenje s obje strane je potrajalo do 1965. 

Za kršćane na Istoku - pravoslavce - imaju jednaku vlast - oni na istoku i oni na Zapadu. 

Za kršćane na Zapadu - katolike  - nemaju svi jednaku vlast - papa je onaj koji ima vrhovnu vlast  (- a tako i ovlast da odredi tko pripada Crkvi, a tko ne - u skladu sa stalnim učenjem Crkve... )

Aktivnost: Razmisli o situaciji jednog raskola u obiteljima ... ili - prekid prijateljstva ... laganje o drugom, širenje kleveta... kako popraviti stvari? Može li to promišljanje pomoći u promišljanju o jedinstvu dviju Crkava?...  Kako se može postići jedinstvo Istočne i Zapadne Crkve - a da se pri tom ne odustaje od Istine (nauka Crkve)? 

Naš svetac koji je prikazivao žrtve za jedinstvo kršćana, a rodio se u Crnoj Gori gdje su živjeli i katolici i pravoslavci - sv. Leopold Mandić. 


1. Rimsko carstvo je bilo podijeljeno na Zapadno i Istočno. Koji grad je bio središte na Zapadu (tamo gdje smo i mi), a koje je središte na Istoku (koji je kasnije postao pravoslavni... ); Koji je jezik bio na Zapadu, a koji jezik na Istoku? 

2. Kojeg je patrijarh na Istoku u 9. st. car postavio na vlast (ilegalni patrijarh - umjesto koga?),  a širio je netrpeljivost prema kršćanima na Zapadu?

3. Je li u redu postupio patrijarh Ignacije koji nije htio pričestiti cara? Tko može imenovati biskupe? 

4. Konačni raskol između Istoka i Zapada dogodio se  - koje godine? 

5. Tko je bio Mihajlo Cerularije? (papa, biskup na Zapadu, patrijarh na Istoku?)

6. Mihajlo Cerularije je zamjerao Crkvi na Zapadu nekoliko stvari zbog kojih je otvoreno napadao papu i crkvu na Zapadu. Za što je optuživao zapadne kršćane? 

7. Što je učinio kardinal Humbert, papin izaslanik?

8. Što je Aja Sofija? 

9. što je učinio Mihajlo Cerularije nakon izopćenja? 

10. Kako se zove pokret u Crkvi za ujedninje kršćana - (a čiji cilj treba biti - voditi sve kršćane u jednu pravu vjeru)

 11. Kako se zove naš svetac koji je svoje žrtve prikazivao za ujedinjenje kršćana? (tj. povratak Istočnih kršćana u Katoličku Crkvu)