OBNOVA CRKVE u 16. st. - Crkveni koncil i sveci

 

16. st .   žuto - KATOLICI
crveno - LUTERANI
zeleno - KALVINI
ljubičasto - ANGLIKANCI

ŠTO ZNAČI RIJEČ - "REFORMACIJA?" Za ono što je Luther započeo, a nastavilo se stalno novim razdvajanjima - može li se nazvati reformacija? 

REFORMACIJA = OBNOVA CRKVE. Prava obnova je ono što su činili sveci. 

KATOLIČKA OBNOVA - REFORMACIJA - Odgovor na protestantske podjele u crkvi Crkva odgovara obnovom života u Crkvi. 

Koncil u Trentu (Tridentu) TRIDENTSKI KONCIL. 
Isusovci. Sveci. 

Crkva se obnavlja. Objašnjava svoje učenje. Obnavlja svoje dobre prakse. Produbljuje duhovni život. 
PAPA PAVAO III je ovlastio mnoge kardinale koji su proučavali probleme tadašnje Crkve;
 Odobrio je novi red u Crkvi - Isusovce. Sazvao je koncil u Trentu. 

Tridentski koncil: 1545 - 1563.
 Na početku su bili pozvani protestantski vođe bili pozvani ali su odbili sudjelovati. 
3 odvojena sastanka. Rat i epidemije su dva puta prekidale koncil. Jedan put za 4 godine, a drugi put za 10 godina. Protesanti su se bili utaborili blizu Trenta prijeteći da će napasti. 
Koncil u Trentu je donio 16 dokumenata.  
2 cilja koncila: 
Definirati autentično učenje kao odgovor na protestantske pobune. 
Obnoviti Crkvu u onom gdje su postojale loše stvari. 

Koncil u Trentu/Tridentu: 

1. susreti 1546-1547 (papa Pavao III) - Sveto Pismo i Tradicija; Kanon Svetog Pisma (46 SZ + 27 NZ), istočni grijeh i opravdanje; SAKRAMENTI krštenja i krizme, dokumenat protiv abs. i pluralizma.

2 susret 1551-1552 (Papa Julije III) definira euharistiju i pretvorbu - transubstancijaciju; Sakrament pokore i Bolesničkog pomazanja  

3. susreti: 1562.-1563.) (papa Pio IV) Hijerarhijska struktura Crkve; ustanova bogoslovija, dokumenti o obnovi rel.života; dokumenta o oprostima, Katekizam, Jedinstvo liturgije.  

Papa Pio IV JE REKAO DA JE KONCIL U TRENTU JEDAN OD NAJVAŽNIJIH KONCILA U POVIJESTI CRKVE. 

Razmislimo (razgovor - u grupama) koja je važnost Biblije za naš život? Kakva je važnost Učiteljstva Crkve za naš život i kako se u tom razlikujemo od protestanta? Koliko knjiga imamo u Bibliji? A protestanti? Tko može odlučiti koje knjige priznati koje ne? Tko sve spada u Crkvu - kakva je hijerarhija u Crkvi? Što su sakramenti - kako oni djeluju u životu? Zašto nam ih je Bog dao? 

SVETI PAPA PIO V - 1572 - katolički reformator.

 On je bio jak, sveti vođa. 

Živio je život svetosti - postom, pokorom, molitvom, posebno molitvom krunice. 

Promovirao je katekizam. Posvješćivao vrijednost sv. Mise. 

On je primijenio u životu učenje i odluke donesene na Koncilu u Trentu. 

16. st. Crkva se morala braniti i od muslimana. 

1571. bila je poznata bitka kod Lepanta. 

Papa je pozvao na molitvu krunice. Vjerovao je da su se kršćani uspjeli obraniti upravo zahvaljujući Gospinoj zaštiti. Zato je njohj u čast 7.10. ustanovio blagdan Gospe od krunice. (Od Ružarja)

Sveci obnovitelji: Sv. KARLO BOROMEJSKI -  

1584. - Biskup u Milanu (gdje nije bilo biskupa preko 100 god). Pomogao je staviti u praksu Katoličku reformaciju-  posebno osnivajući bogoslovije i obnavljajući svećenstvo. 

Karlo Boromejski

sv. IGNACIJE LOYOLSKI


- osnovao red Isusovaca

- Želio je da se zove Družba Marijina, ali Gospa mu je u jednom viđenju rekla da ih nazove: Družba Isusova tj. Isusovci. 

- osobito su poznati po duhovnim vježbama

- Ignacije je bio vojnik, koji je ranjen pa je u bolnici u nedostatku drugog štiva čitao BIBLIJU I ŽIVOT SVETACA. To je snažno djelovalo na njega. ...

Sv. FILIP NERI - 1595 



- Rođen u Italiji; Firenza, grad pun umjetnosti

- Odgoj kod dominikanaca kojima je bio jako zahvalan

- Radosni svetac; svojom radošću je djelovao na mnoge duše; Nastojao je biti jednostavno i radosno dijete Božje. Kako je živio radosno, tako je i umro radosno - Dan prije je slavio misu i nitko osim njega nije znao da će brzo umrijeti.

- Film: "Preferisco paradiso" 

- Prijatelj mu je bio svetac - sv. Igancije Loyolski

- Želja za misijama; Ostanak u Rimu; 

- Oratorijanci; Oratorij - mjesto gdje se čitalo duhovno štivo, Sveto Pismo, razmišljalo se i razgovaralo o Svetom Pismu... 

- osim toga oratorijanci su činili i mnoga djela milosrđa, posjećivali bolnice i sl.

- Mistično iskustvo Duha Svetoga u srcu... 


Sv. FRANJO SALEŠKI ... ... (vidi raniji tekst/post)


SVETA TEREZA AVILSKA 



Rodila se u Avili, Španjolska 1515,  Osim nje u obitelji je bilo još 11 djece. Kao mlada djevojka puno je držala do izvanjskog izgleda i sređivanja pa je ozbiljno razmišljala o tomu da se uda. Rado je čitala knjige i bila željna znanja. Bila je jako društvena i s lakoćom je druge uveseljavala. Svi su se čudili kad je odlučila postati časna sestra. I njoj samoj teško je pao odlazak iz obiteljske kuće.  Prvu godinu redovništva je toliko nastojala biti sveta da se jako iscrpila i razboljela. Kroz četiri dana bila je sva ukočena. Izgledalo je da će umrijeti pa su joj čak i sprovod već spremali. No, onda se najednom trgnula iz tog stanja, a ona vjeruje da je to bilo zahvaljujući sv. Josipu.  Nakon tog iskustva Tereza nije više kao prije težila za svetošću nego je skoro 20 godina živjela u samostanu osrednjim životom, puno vremena provodeći u ćakulanju. 

Ono što je promijenilo Terezu bilo je jedno viđenje gdje je vidjela svoje mjesto u paklu ako se ne promijeni i radije priča s anđelima nego sa ljudima. Tada je čvrsto odlučila krenuti drugim putem. 

Započela je obnovu karmelskoga reda. Bilo je to teško, ali je imala puno uspjeha uz pomoć Božju. Osnovala je mnoge samostane po Španjolskoj. Strogi karmelski red - karmelićanke su sestre koje žive do danas po strogim pravilima sv. Tereze. 

Sveta Tereza je ostavila duhovne spise koji nam mogu pomoći za duhovni rast. (domaći rad: pronađi nešto poticajno što je napisala sveta Tereza Avilska i zapiši u bilježnicu) 

Proglašena je naučiteljicom Crkve. 


Sveti IVAN OD KRIŽA - 


Ono što je sv. Tereza činila za ženski red Karmela on je želio činiti u muškom redu

Ustali su protiv njega braća redovnici, odveli ga u jedan samostan, gdje su ga strpali u zatvor u samostanskom zidu. Uski, mračni, zagušljivi prostor. Tu je proveo 9 mjeseci gladan i žedan. Dobivao je vode, kruha i ribica. Samo petkom je izlazio i to samo kako bi trpio više. Odlazio bi u blagovaonicu i dok bi subraća blagovali on bi klečao usred blagovaonice jedući kruh i vodu. Na kraju bi ga ukoravali i onda bi poglavar započeo bičevanje a nastavili su i ostali sve dok ne bi bio krvav. Pred vratima mu govore o pobjedama nad njegovom reformom. Njegova roba je trunula na njemu. Boljelo ga je nerazumjevanje braće redovnika ali se nije nikada na njih tužio. Čak ih branio - jer mislili su da imaju pravo. Nikada nije izgubio strpljenje.  Bio je spreman tu i umrijeti, ali je bio uvjeren da mora bježati iz zatvora. Pokrivače je razderao, zavezao za ogradu i pobjegao. Njegova je reforma je ipak pobijedila. 

Na kraju su bile dvije grane karmelskog reda, onaj prijašnji i onaj obnovljeni. 

Umro je u 49 godini života. 

Proglašen je crkvnim naučiteljem.