Sakramenti - Bolesničko pomazanje

Bolest je na svijet došla sa grijehom naših praroditelja, Adama i Eve. 

Grijeh, patnja i smrt su otpočetka u svijetu. 

Još u starom zavjetu, prije Isusova rođenja, ljudi su uviđali da bolest ima vrijednost - kao pokora za grijehe, bilo onog tko je bolestan bilo nekog drugog. (Otkupiteljska vrijednost). Bolestan čovjek je živio svoju bolest pred Bogom, bilo kao pokoru za grijehe bilo da bi molio za ozdravljenje. 

Isus ima suosjećanja s bolesnicima i pokazuje da je s njime došlo Kraljevstvo Božje i pobjeda nad bolešću, grijehom i smrću. 

Isus i sam prihvaća trpljenje, bol, i tako pokazuje da bolest i trpljenje imaju svoj smisao. Ako svoje trpljenje i bol ujedinjavamo s Isusovim trpljenjem na križu ono ima veliku otkupiteljsku vrijednost - za naše grijehe i grijehe drugih. Tako trpljenje postaje način spasenja, za nas i za druge. 

Isus želi nastaviti svoju brigu za bolesne preko Crkve tj. preko svojih službenika dajući bolesnima sakrament bolesničkog pomazanja. 


Tko može primiti sakrament bolesničkog pomazanja? Onaj tko se zbog bolesti ili starosti nalazi na početku smrtne opasnosti. Ako je moguće dobro je da se vjernik prije ispovijedi. Kriv naziv za ovaj sakrament je "posljednje pomazanje", jer se može primiti više puta. Ako i više puta osoba teško oboli može primiti ovaj sakrament - (ili prije operacije). 

Ovaj sakrament mogu dijeliti svećenici. 

Kako se udjeljuje: Tako da se uljem koje je blagoslovio biskup, bolesnika maže na dlanovima i na čelu a popraćeno je molitvom, 

Što se događa po tom sakramentu? Osoba preko bolesničkog pomazanja dobiva 1) snagu za podnošenje svoje bolesti, 2) a također se može dogoditi, ako je to Božja volja, da i tjelesno ozdravi. 

Zadatak: 

Podebljani tekst prepiši u pisanku. 

Pitaj tri odrasle osobe o bolesničkom pomazanju: Tko može primiti taj sakrament? Koji je krivi naziv za taj sakrament?