Sakramenti - ženidba

Bog je još otpočetka blagoslovio zajedništvo muškarca i žene te im rekao da se plode i množe. Isus je blagoslovio brak muškarca i žene, a i prvo čudo je učinio na jednoj svadbi u Kani Galilejskoj. 

U naše vrijeme se žele ozakoniti brakovi koji su protiv prirode čovjekova i protiv Božjeg zakona. Moramo znati razlikovati što je poštivanje svake osobe, a što je grijeh. Poštivati svaku osobu ne znači prihvaćati zlo. Kao što nećemo reći alkoholičaru da je to njegov izbor i da je to ok, tako ne možemo reći ni onima koji tvrde da se mogu vjenčati i osobe istoga spola. 

Svrha braka je dobro supružnika i rađanje djece




Zajedništvo u braku je nerazrješivo. Za katolike ne postoji rastava braka. Dvoje se obavezuju na ljubav i vjernost "dok ih smrt ne rastavi". 


(Čest je slučaj da mladi parovi žive zajedno i prije nego se vjenčaju, a to znači da žive u teškom grijehu. Roditelji ne bi smjeli podržavati svoju djecu u takvom načinu života, jer su onda i sami odgovorni za njihov grijeh. Takvi parovi na ispovijedi, ako žele nastaviti živjeti zajedno nevjenčano, ne mogu dobiti odrješenje od grijeha  - jer nema pokajanja, tj. želje za popravkom. 

Mnogi će to opravdavati riječima da se se oni "vole" i zašto bi to bio grijeh? Osjećaji su nešto što može biti lijepo i sami osjećaji nisu grijeh. No, temelj čvrstog braka nisu osjećaji i tjelesna privlačnost nego zajedništvo duša, prijateljstvo, sposobnost na žrtvovanje za drugoga. Tamo gdje se veze grade samo na osjećajima kad lijepi osjećaji nestanu ili se pojave osjećaji za drugu osobu (pa nastane preljub...) onda se mogu i raspasti. Zbog toga onda često ne trpe samo njih dvoje nego i njihova djeca...) 

Postoje neki slučajevi kad se dopušta da se par tjelesno rastavi, a to je kad se zaključi da je njihov zajednički život nemoguć iz nekog razloga (npr, ako se radi o teškom zlostavljanju...) U tom slučaju se također traži da se par pomiri i nisu slobodni da se ponovo crkveno vjenčaju. 

Postoje slučajevi gdje se brak može i poništiti, kao da nikad nije ni postojao. To je npr. slučaj ako bi jedna strana zatajila nešto bitno pri ulasku u brak (da ne može imati djece npr., da ne želi imati djece...) U tom bi se slučaju mogla sklopiti ponovna ženidba u Crkvi. 

Što sakrament ženidbe daje supružnicima? Po sakramentu braka supružnici imaju milost da mogu postići svetost u braku koja im je potrebna za zajednički život i za podizanje djece. Ljudi su sami po sebi slabi i grešni, ali Bog je onaj koji želi davati svoju milost, svoju pomoć na putu. 


Zadatak: 

Prepiši u pisanku ono što je podebljanim slovima. 

Pronađi na internetu primjer jednog bračnog para koji je živio svetim životom i proglašeni su svetima.