Sveti red (svećenički red)

ŠTO JE SVETI RED? 



Sakrament svetog reda je nastavak Kristova svećenstva na zemlji. 

Preko ovog sakramenta službenici Crkve, klerici: đakoni, svećenici i biskupi - primaju snagu Duha Svetoga da u ime Isusa Krista djeluju na zemlji. 

NIZBIRSIVI BILJEG - Jednom svećenik - zauvijek je svećenik. Onaj tko prima ovaj sakrament je označen pred Bogom kao Njegov službenik za svu vječnost. Tako i kad se krstimo i krizmamo na duši imamo biljeg kojeg Bog vidi a kojima smo označeni kao Božji. (Božja djeca, Božji svjedoci.)

ĐAKONI - prvi stupanj svetog reda (recimo to današnjim dječjim riječnikom: "prvi level") 

Đakoni su pomoćnici svećenika i biskupa. Na početku Djela apostolskih vidimo da su apostoli odredili neke učenike za đakone, kako bi oni kao svećenici mogli više posvetiti spasenju duša, posvećivanju, poučavanju. Među njima je bio i sveti Stjepan, prvomučenik. Đakoni su bili potrebni da se binu za sirote, udovice i sl. 

Đakoni ne mogu dijeliti sakramente kao što to mogu svećenici. (Oni mogu samo krstiti, a na svetoj misi čitaju evanđelje i dijele svetu pričest.) Uglavnom su đakoni pripravnici na svećenički red, na svećenstvo. Ali mogu ostati, ako to žele, i trajno đakoni. U tom slučaju đakoni mogu biti i oženjeni ljudi. 

SVEĆENICI - drugi stupanj svetog reda. (drugi stupanj - drugi "level") Zovu se još i PREZBITERI.

SVEĆENICI imaju dužnost i vlast da slave svetu misu i dijele sakramente krštenja, ispovijedi, pričesti, ženidbe, bolesničkog pomazanja (krizmu redovito dijeli biskup; izvanredno obični svećenik); Ne bi bilo moguće da apostoli svugdje stignu u svojoj službi, zato su zaređivali svećenike. I danas tako biskupi zaređuju svećenike (ne može svećenik zarediti svećenika). Svećenici pri ređenju obećaju poslušnost biskupu, a od te poslušnosti mogu biti izuzeti jedino ako bi se od njih tražilo nešto protivno volji Božjoj. U tom slučaju bili bi dužni slušati radije Boga. (u vrijeme korone može se od svećenika tražiti nešto što ne bi bili dužni poslušati). 

BISKUPI - treći stupanj svetog reda. (treći "level") 

Oni su nasljednici apostola. Od današnjih biskupa do apostola postoji neprekinuti niz - apostolsko nasljeđe. (Toga nema u drugim ne-katoličkim crkvama, jer su se odvojile). Biskupi imaju najveću vlast u biskupiji i oni imaju vlast zarediti nove svećenike. također i podijeliti sakrament krizme, a mogu ovlastiti i svećenike u slučaju potrebe. Prepoznajemo ih po mitri i pastirskom štapu. Pozvani su biti uzori i pastiri stada tj. pokazivati im odvažno koji je put pravi put.  BISKUP koji može biti pravi uzor biskupima, svećenicima i svima nama - bio je npr. Alojzije Stepinac. On je odvažno propovijedao ISTINU EVANĐELJA i kad je to bilo jako teško. Postao je i kardinal. /Kardinal nije sljedeći stupanj svetog reda (Mi bi pomislili: to je je "sljedeći level", a onda papa - najveći "level". Po svojoj vlasti, da, ali kardinali i papa ne primaju sakrament. Oni jesu biskupi već, i to je punina reda. Papa je biskup Rima. Kardinal samo dobiva vlast nad drugim biskupima na području neke države npr., kao kardinal može biti među onima koji se biraju za papu; Papa je nasljednik apostola Petra. Prvi među jednakima; Sluga slugu Božjih.) 

  ZAŠTO JE SVEĆENSTVO TAKO VAŽNO? Bez svećenika nema ni sakramenata. Sakramenti su nam Božja pomoć na putu života da bismo bili bliže Bogu i ispunjali Njegovu svetu volju.

zadatak: 

Napiši u pisanku ono što je u tekstu podebljano,  

i napiši jednu svoju molitvu za svećenike.(Ovdje je molitva za svećenike iz molitvenika)



Za razmišljanje: 

Je li lako biti svećenik? Poznaješ li osobno nekog svećenika? Kako molimo za (svete) svećenike? 

Pokušaj usmeno odgovoriti:

Možeš li navesti ime jednog đakona koji se slavi iza Božića, kao prvomučenik? 

Možeš li nabrojati tri sveta svećenika tj. prezbitera (koji nisu ujedno bili i biskupi)? 

Možeš li nabrojati tri sveta biskupa? (imaj na pameti da su i apostoli bili biskupi). 

Možeš li navesti imena - jednog blaženog kardinala i jednog svetog pape?

ZANIMLJIVO: Ako bi susreli anđela i svećenika koga bi prije trebalo pozdraviti? Svećenika - jer svećenik ima moć koju ni anđeli nemaju, a to je da mogu kruh posvetiti da postane Tijelo Kristovo. Živi Isus. Oni imaju veliko dostojanstvo, čast, ali imaju zato i veću odgovornost pred Bogom.