Čudesne svete Pričesti


Tijekom svog boravka u Procenu, dominikanska sveta Agnes Segni odlazila je sama u samostanski vrt moliti se u blizini masline. Jednog nedjeljnog jutra u zoru bila je uronjena u molitvu od zore i tek nakon nekoliko sati shvatila je da je to blagdan i da je dužna prisustvovati svetoj misi u samostanu. Međutim, došao je anđeo Gospodnji noseći besprijekornu Hostiju, dajući joj Svetu Pričest. Ovakva sveta pričest dogodila se više puta.  

Biograf svete Klare od Montefalca u djelima za proces njene kanonizacije prepričava da je "jednog dana Klara došla na svetu pričest bez plašta. Sestra Ivana oštro ju je ukorila, rekavši joj:" Odlazi - ne znam "Ne želim da primiš Svetu Pričest". Čuvši ove riječi, Klara je shvatila da je bez plašta i osjetila je takvo gorko žaljenje da je, nakon što se vratila u svoju ćeliju, gorko zaplakala. I dok je molila, usred suza, ukazao joj se Isus, zagrlio je, dao joj Svetu Pričest, ostavljajući je duboko utješenu. 

"Mala Angela iz Foligna ispričala je da je" jednom prilikom vidjela Isusa u liku malog djeteta, a da je ipak bio velik i veličanstven, poput kralja: Činilo se da, sjedeći na svom prijestolju, u ruci drži nešto poput simbola autoriteta [...] Zatim, kad su drugi kleknuli, a ja to nisam učinila, ne znam jesam li dotrčala blizu oltara ili se nisam mogala pomaknuti od silne svjetlosti i kontemplacije, doživjela sam veliko žaljenje što je svećenik tako brzo vratio Hostiju na oltar."


1. Sveta Franciska Rimska, sa sestrama u pratnji, u ekstazi pored monstrance iz koje je izbijalo svjetlo.  (Muzej građanske umjetnosti) 

2. Jedna od čudesnih misa svetog Grgura Velikog, u kojem se pojavio raspeti Isus (Biskupijski muzej na Tieru) 

3. Velika sv. mističarka  Sv. Terezija Avilska često je uživala u vizijama neba tijekom svete mise